Kahvaltılarda tek başına ya da yumurtayla birlikte sıcak ekmek ile ayrılmaz ikili olan sucuk; öğle ve akşam yemeklerinde özellikle mangalda ve ızgarada ekmek arası tercih edilen Türk mutfağında geleneksel bir lezzettir.
Klasik sucuk tariflerinden başka yöreye göre değişen sucuklu kuru fasulye yemeği, hamur işleri, pizza ve pide tarifleri de bulunur. Orta Doğu, Asya ve Balkanlar’a özgü bir lezzet olan sucuğun sofralardaki yeri tartışılamaz. Her an her yerde tüketilebilen sucuk 7’den 70’e herkesin favori yiyecekleri arasında yer alır. Sahip olduğu muhteşem lezzetinin yanı sıra besin değerleri nedeniyle de vücut sağlığı için önemli olan sucuk, bölgeden bölgeye değişen yöresel yemeklerde ve özel tariflerde kullanılır. Türk yemek kültüründe önemli bir yere sahip olan sucuğun, tam olarak ne zaman ortaya çıktığı bilinmese de ilk sucuk üretiminin Kayseri’de gerçekleştirildiği düşünülmektedir. Doğal yollarla fermente edilen et ve baharatın bozulmadan uzun süre bekletilmesi için bulunan bir teknik olan bu teknikle, bildiğimiz sucuk ortaya çıktı. Etin baharatlarla birlikte yoğrulması bozulma süresini uzatıyordu ve tadını lezzetlendiriyordu.
Bir yandan da etin beklerken hava alması gerekiyordu. Bunun için en uygun malzeme hayvan bağırsağıydı. Bu şekilde zaman içinde bulunan sucuk, sofralardaki en popüler et yemeklerinden biri olmaya başladı ve günümüze kadar aynı değerde ulaştı.